Πώς μπορούν οι υφασμάτινες πάνες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα του μωρού σας στο περιβάλλον

Χρησιμοποιώντας τις υφασμάτινες πάνες σημαίνει ότι το μωρό σας έχει κάνει ότι μπορεί από την πλευρά του για να βοηθήσει στη μείωση των οικιακών απορριμμάτων. Επιπλέον, εσείς:

• Αποφεύγετε την άσκοπη ρίψη χιλιάδων πάνων στους χώρους ταφής των απορριμμάτων.

• Εξαλείφετε την ανάγκη για επανάληψη των διαδικασιών κατασκευής, συσκευασίας και μεταφοράς των παραδοσιακών πάνων στα καταστήματα ξανά και ξανά.

• Περιορίζετε την μεγάλη ποσότητα των πρώτων υλών και φυσικών πόρων, όπως το αργό πετρέλαιο και τα δέντρα, που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν οι παραδοσιακές πάνες του μωρού σας.

• Μειώνετε τα απόβλητα του νοικοκυριού σας, χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια για τα φορτηγά – απορριμματοφόρα που μεταφέρουν μακριά τις πάνες του μωρού σας κάθε εβδομάδα.

• Χρησιμοποιείτε μια ανανεώσιμη πηγή (νερό) για να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν οι πάνες σας – όπως ακριβώς όταν πλένετε και επαναχρησιμοποιείτε τα ρούχα και τα πιάτα σας

Εάν θέλετε να κάνετε την εμπειρία σας με τις υφασμάτινες πάνες ακόμα πιο «πράσινη», λάβετε υπόψη αυτές τις προτάσεις:

Κρεμάστε τις πάνες για να στεγνώσουν
Θα εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Χρησιμοποιήστε κρύο ξέβγαλμα
Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για να ξεπλύνετε τις πάνες σας και ζεστό νερό μόνο για το πλύσιμο.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο απορρυπαντικό
Απαιτείται μόνο το 1/4 του φλιτζανιού του απορρυπαντικού για να ξεπλύνετε τις υφασμάτινες πάνες.

Κάντε την παραγγελία σας από το τοπικό κατάστημα
Παραγγείλατε από ένα κατάστημα υφασμάτινων πάνων κοντά στο σπίτι σας, έτσι ώστε οι πάνες να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών. Συνδυάστε την παραγγελία σας με άλλες μαμάδες στην περιοχή για να έχετε έκπτωση!

Να έχετε σε ετοιμότητα ανεφοδιασμό για 2-3 μέρες
Περισσότερες πάνες σημαίνει ότι θα πλύνετε λιγότερο. Παραγγείλατε για 2-3 ημέρες προμήθεια υφασμάτινων πάνων, έτσι ώστε να μπορείτε να τις πλένετε κάθε δεύτερη μέρα. Περιβαλλοντικό κέρδος: Θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τις χρησιμοποιείτε / πλένετε λιγότερο!

Αγοράστε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές
Οι μηχανές εμπρός φόρτωσης χρησιμοποιούν 65% λιγότερη ενέργεια και 1/3 λιγότερο νερό. Βασικά πράγματα που θα πρέπει να αναζητάτε σε ένα καλό ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο περιλαμβάνουν:

• Σύστημα θέρμανσης: Αγοράστε ένα πλυντήριο που θερμαίνει μόνο το νερό που χρησιμοποιεί αντί να θερμαίνει ολόκληρη την δεξαμενή νερού της οικιακής χρήσης.

• Λιγότερο νερό: Ορισμένες συσκευές απαιτούν μόλις 14 γαλόνια ανά κύκλο και κάνουν την ίδια δουλειά με τις ανταγωνίστριες μηχανές.

• Γρήγορο στύψιμο: Όσο πιο γρήγορα γυρίζει ο κύκλος (τουλάχιστον 900 περιστροφές ανά λεπτό), τόσο καλύτερα το νερό θα προέρχεται από το πλυντήριο και λιγότερο χρόνο τα ρούχα θα χρειάζονται για να στεγνώσουν.

Τα χημικά στο δέρμα του μωρού και το κόστος για το περιβάλλον

Τα χημικά στο δέρμα του μωρού και το κόστος για το περιβάλλον Αρχικά, οι περισσότερες πάνες μιας χρήσης περιέχουν διοξίνες, που είναι ένα υποπροϊόν της λεύκανσης χαρτιού και είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στα νεφρά, το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα (και τούτο έχει δηλωθεί από την EPA). Και ξέρετε γιατί τα μωρά μπορούν να φορούν πάνες μιας χρήσης για περισσότερο χρόνο; Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν πολυακρυλικό νάτριο, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά απορροφητικό τζελ, που έχει συνδεθεί με το σύνδρομο τοξικού σοκ και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρο για τα κατοικίδια ζώα (και για μερικούς ανθρώπους που τα σκυλιά τους ψάχνουν στα σκουπίδια είναι καταστροφικό). Εδώ είναι ένα απόσπασμα από ένα άρθρο στο «Οδηγός Νέων Γονέων» που εξηγεί την επίδραση της μιας χρήσης πάνας για το περιβάλλον: Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι μη επεξεργασμένων αποβλήτων και συνολικά 2 δισεκατομμύρια τόνοι ούρων, κοπράνων, πλαστικού και χαρτιού προστίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο.

Χρειάζονται περίπου 80.000 λίρες από πλαστικό και πάνω από 200.000 δέντρα ετησίως για την κατασκευή των μίας χρήσης πάνων μόνο για τα μωρά της Αμερικής. Αν και ορισμένα αναλώσιμα λέγεται ότι είναι βιοαποδομήσιμα, προκειμένου αυτές οι πάνες να αποσυντεθούν, θα πρέπει να εκτίθεται στον αέρα (οξυγόνο) και τον ήλιο. Δεδομένου ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, μπορεί να χρειαστούν αρκετά εκατοντάδες χρόνια για την αποσύνθεση αναλώσιμων,, με ορισμένα από τα πλαστικά υλικά να μην αποσυντίθεται ποτέ.

Τα ανεπεξέργαστα απόβλητα που τοποθετούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής από την μίας χρήσης πάνα αποτελούν επίσης έναν πιθανό κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα. Οι υποστηρικτές της μιας χρήσης πάνας λένε ότι ο καθαρισμός της υφασμάτινης πάνας απαιτεί περισσότερη ενέργεια και συμβάλλει στο φορτίο για τα υγειονομικά συστήματα αποχέτευσης και τις πιθανότητες ρύπανσης των υδάτων. Η άποψη αυτή δεν έχει κανένα νόημα αν το σκεφτούμε καλύτερα. Η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται ανά εβδομάδα για να πλυθούν οι υφασμάτινες πάνες στο σπίτι είναι περίπου το ίδιο ποσό που καταναλώνεται από έναν ενήλικο για το ξέπλυμα της τουαλέτας τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.

Επίσης, η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού και της ενέργειας που χρησιμοποιείται από εταιρείες παροχής υπηρεσιών πάνας για να πλύνουν μεγάλα ποσά υφασμάτινων πάνων, η επίπτωση ανά πάνα για την ενέργεια και την υδροδότηση είναι στην πραγματικότητα λιγότερη από το πλύσιμο στο σπίτι. Τέλος, όταν διώχνουμε τα στερεά απόβλητα από μια υφασμάτινη πάνα στην τουαλέτα και πλένουμε τις πάνες σε ένα πλυντήριο ρούχων, το μολυσμένο, βρώμικο νερό τόσο από την τουαλέτα όσο και από το πλυντήριο ρούχων πάει στα συστήματα αποχέτευσης όπου υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Αυτή η επεξεργασία λυμάτων είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον από το πέταγμα ανεπεξέργαστων λερωμένων πάνων μιας χρήσης σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Με εκτίμηση, Lindsay Lewis Στέλεχος της ομάδας FuzziBunz®


 

"Οι Πάνες και τα Μωρά"
99% των μωρών που γεννιούνται στις δυτικές χώρες, φορούν πάνες μιας χρήσης, που μετά πετιούνται στα σκουπίδια. Κάθε μωρό θα αλλάξει 5 -7.000 φορές πάνα, μέχρι να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, που αντιστοιχεί σε 1,5 τόνο σκουπιδιών στο καθένα!
Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο πετιούνται ετησίως 3 δις πάνες μιας χρήσης ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες φθάνουν τα 28 δις!!!!
Φανταστείτε λοιπόν, τι τεράστια βουνά απορριμμάτων δημιουργούνται στο δυτικό κόσμο κάθε μέρα!!

Κατασκευασμένη από παράγωγα πετρελαίου, οι έρευνες έδειξαν – δεδομένου ότι η καύση τους θα δημιουργούσε πολύ επικίνδυνες διοξίνες- ότι μια πάνα χρειάζεται περίπου 300-500 χρόνια για να διασπαστεί!!!!. Έτσι αποτελεί πλέον το πιο απλό αλλά και το πιο σοβαρό οικολογικό πρόβλημα στη Δύση!

Αυτή η οικολογική καταστροφή ξεκίνησε από τις καλές προθέσεις ενός Αμερικανού μηχανικού στην εταιρεία Procter & Gamble, του Bικ Μιλς , που για να απελευθερώσει τις γυναίκες από το πλύσιμο των πανιών, κατασκεύασε το 1956 την πρώτη πάνα μιας χρήσης, από πριονίδι!!

Στα τέλη της δεκαετίας του’60 είχε πλέον γίνει το PAMPER ένα διεθνές προϊόν, μεταμορφώνοντας την καλή ιδέα του Μιλς σε ένα «οικολογικό τέρας», ένα τέρας που θα γίνει ακόμη πιο τρομακτικό, όταν εξαπλωθεί στις τεράστιες αγορές της Κίνας και της Ινδίας!

Το ντοκιμαντέρ θέτει με χιουμοριστικό αλλά και σοβαρά ερευνητικό τρόπο, το δίλημμα της πάνας μιας χρήσης!